KONTAKTY

Kalimera - řecké delikatesy
Sokolovská 1333/45
708 00 Ostrava-Poruba
tel: +420 725 288 970
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 149 Kč
skladem
naše cena 37 Kč
skladem
naše cena 152 Kč
skladem

22. 10. 2017

Řecké nakládané zelí: Posilte svou imunitu s výbornou pochoutkou

 

Brrr, znáte to, když je venku zima a pošmourno, že by psa nevyhnal?

 

Co na to říká vaše imunita? Zlobí se?

 

Tak jí pojďme společně udělat radost vitaminovou bombou á la Řecko.

 

KALIMERA TIP -  řecké nakládané zelí TOURSI - PICKLES



 

Co budete potřebovat:

 

hlávku zelí

mořskou hrubou sůl

chilli papričky

mrkev

petrželovou nať

celer

bílou papriku

česnek

šikovné ruce

velký nůž

hodinu času

 

Jdeme na to:

Zelí nakrájíme na středně velké kousky, aby pak byly akorát do ruky nebo „na vidličku“ (nekrouháme na nudličky).

 

Nakrájené zelí nakládáme postupně do velké sklenice střídavě s celými stroužky česneku, na malé kostičky nakrájeného celeru, kolečky mrkve, kousky papriky, celými chilli papričkami a petrželovou natí.


Zvlášť si uvaříme ve velkém hrnci vodu a rozpustíme v ní dostatek hrubozrnné mořské nebo himalájské soli. Množství soli záleží na vaší chuti, platí ono pohádkové „přiměřeně, přiměřeně“.

 

Slanou vodou zalijeme sklenici s nakládanou zeleninou až po okraj a lehce přiklopíme víčkem, aby směs "dýchala". Nezavařujeme!

 


Datum naložení je dobré si poznačit na sklenici nebo do kalendáře.

 

Co 3. den nálev ze sklenice se zelím scedíme do hrnce a znovu ihned studený vlijeme zpátky. Česnek většinou lehce zmodrá, vůbec to nevadí.


Směs kvasí při pokojové teplotě 14 - 21 dní, co 3. den přeléváme.

 

Buďte připraveni na to, že zelí bude svou přítomnost hlásit svou typickou vůní. Proto je ideální jeho kvašení v kuchyni, kde se to přece jen vstřebá Wink.

 

Nakonec toursi přemístíme do menších uzavíratelných nádob a uchováváme v lednici až do úplného snědení.

 

 

Tip na servírování:

 

Toursi naklademe na talířek, polijeme extra panenským olivovým olejem a posypeme pikantním kořením bukovo (drcené chilli).

Nejlépe chutná k pivu nebo jako zdravá chuťovka "meze".

 

Tak KALI OREXI a buďte zdraví!